Tällaista hyydytettyä tyrnikakkua söimme viikonloppuna. Tein tämän kakun poikani syntymäpäiville joulukuussa, mutta kun pöydässä pitää olla sen seitsemää sorttia (pakko! :D), niin aina jää tarjottavia vähän yli. Pari palasta tyrnikakkua laitoin pakkaseen sen enempää miettimättä, miten se pakastuksen kestää. Mutta hyvin kesti. Maku tai rakenne ei ollut kärsinyt yhtään, samoin kiille oli aivan moitteetonta. 

Tyrni on mielestäni erittäin hienostuneen makuinen marja, mutta aika voimakas, joten tätäkin kakkua tehdessä piti katsoa, ettei innostuksissaan hulauta tyrnihilloa liikaa.

1211373.jpg

Reseptin kehittelin itse netistä bongaamieni ohjeiden pohjalta.

Pohja:

150g kaurakeksejä

50g voita tai margariinia

Täyte:

1 prk Flora Vispiä (mikseipä myös Vanilla sopisi)

2 dl vaniljajogurttia

sileää tyrnihilloa maun mukaan

sokeria maun mukaan

5 liivatelehteä

tilkka vettä tai sitruunamehua

Kiille:

tyrnihilloa

vettä

1 dl hyytelösokeria

Hienonna keksit ja sekoita joukkoon sulatettu rasva. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Siirrä jääkaappiin kovettumaan.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Vaahdota kerma. Lisää joukkoon jogurtti, hillo ja sokeri.  Liuota puristellut liivatteet tilkkaseen kuumaa vettä tai mehua. Anna jäähtyä hetki. Lisää neste ohuena nauhana seokseen koko ajan sekoittaen ja kaada seos vuokaan.

Kun kakku on alkanut hyytyä, tee kiille. Valmista hillosta ja vedestä makusi mukainen seos - joku pitää vahvemmasta, joku miedommasta mausta - siten, että nestettä on 2 dl. Kiilteen voi tehdä toki myös tyrnimehusta ja hyytelösokerista. Itse tein siis hillosta, kun mehua ei ollut. Kuumenna seosta kattilassa kiehumispisteeseen ja lisää sokeri. Kiehauta ja anna jäähtyä muutama minuutti. Kaada kiille varovasti kakun päälle, ja anna hyytyä yön yli. Kiilteen voi käsittääkseni ihan hyvin tehdä myös täysin yön yli hyytyneen kakun päälle vaikka aamulla, kunhan kiille ehtii hyytyä jonkun tunnin.