Kinuskikakku

Tällaisen ihan pienen kakun tein syntymäpäivääni juhlistamaan. Tätä syötiinkin monta päivää :) Pohja oli kahdeksan munan ja muhkeat mansikka- ja suklaamousset välissä tekivät kakusta aika pläjäyksen. Voisi luulla, että oli isommatkin juhlat :)  Koristeet marsipaania.

1491381.jpg

Pohja:

8 munaa
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Voitele ja korppujauhota 28 cm:n vuoka.
Vatkaa munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sihtaa taikinaan, sekoita puuhaarukalla käännellen. Kaada taikina vuokaan, kopauta vuokaa pari kertaa pöytään, jotta ilmakuplat poistuvat. Paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 45 - 60 min. Tarkista kypsyys tikulla. Jos käyttämäsi munat ovat isoja, kannattaa laittaa hiukan enemmän jauhoja taikinaan, ettei kakku lätsähdä. Kokemuksesta voin sanoa, että tilavuusmitoilla tehty pohja kohoaa tasaisesti eikä lätsähdä, mutta desimitoilla tehdyssä pohjassa on se riski, että jauhojen määrä ei olekaan oikea munien määrään nähden (jos munat ovat esim. liian isoja), jolloin kakku ei välttämättä kohoa tasaisesti. Tästäkin pohjasta tuli vähän vino, alinta levyä jouduin vähän madaltamaan toiselta reunalta. Desimitoilla tehty pohja on ehkä hiukan ilmavampi ja kuohkeampi.

Mansikkamousse (oma ohje)
1 prk Flora Vispiä
1 prk vaniljarahkaa
5 dl mansikoita soseena
sokeria maun mukaan
5 liivatetta

Suklaamousse (Virpin ohjetta mukaillen)
3 liivatelehteä
1 prk Flora vanillaa
200 g Sunnuntai vanilja"tuorejuustoa"
0,5 - 1 dl sokeria
175 g tummaa suklaata
2 tl vaniljasokeria
tilkka vettä

Tee mousset näin: Vaahdota kerma, lisää joukkoon rahka tai tuorejuusto. Lisää seokseen sokerit ja mansikkasose tai sulatettu suklaa (voit sulattaa suklaan varovasti mikrossa). Liota kylmässä vedessä 5 - 10 min liotetut, ylimääräisestä vedestä puristellut liivatteet tilkkaan kuumaa vettä. Anna jäähtyä hetki ja kaada ohuena nauhana seokseen koko ajan sekoittaen.


Kinuskikuorrute (Hellapoliisin ohje, tuli aika paljon, en laittanut kaikkea kakun päälle)
3 dl kuohukermaa (riittäisi varmaan 2 dl)
1,5 dl fariinisokeria (1 dl)
2 rkl voita

Keitä kermaa ja sokeria kunnes seos sakenee, eli n. 20 min. Kinuski on valmista, kun tippa kinuskia jähmettyy kakun päälle eikä valu. Lisää lopuksi voi kiiltoa antamaan.

Tältä kakku näytti sisältä:


1491382.jpg

Pursotuksista tuli luvattoman huonot. Laitoin kahteen purkilliseen Flora Vispiä 2 rkl vaniljakreemijauhetta vaahtoa tukevoittamaan, mutta se oli vähän liikaa. Lisäksi totesin, että seuraavaksi hankintalistalle laitetaan kunnolliset metallityllat. Täytyy myös muistaa, että pursotuskoukeroita tulisi harjoitella johonkin muualle ensin kuin suoraan kakun päälle :)

Mutta hyvää oli!