Sain kunnian tehdä kakun kummipoikani ristiäisiin. Marsipaanivauvan muotoiluun en rohjennut ryhtyä, joten päätin maalata.

Kuva on maalattu marsipaanille pastaväreillä. Nimikyltti, ruusut ja lehdet marsipaania. Pursotukset Flora Vispiä. Kaiken hässäkän keskellä vasemmasta yläreunasta tarttui kermat kahvittajan mukaan...

1452921.jpg

Tässä lähikuvaa nimikyltistä ja ruususta.

1452918.jpg

Maalasin nimen ensin valkoisella värillä. Seuraavana päivänä yritin kullata tekstiä, mutta se olikin vaikeampaa kuin luulin. Ensin sekoitin valkoista väriä ja kultajauhetta, mutta jauhe paakkuntui värin sekaan, eikä seoksella voinut maalata. Sitten vain tyydyin töpsöttelemään väriä tekstin päälle, eikä siitä niin siistiä jälkeä tullut. Myyvätköhän kakkukaupat metallivärejä? Olen nähnyt blogeissa tehdyn rippikoristeita, joissa on hopeinen risti, täytyy surffailla katsomaan :)

Pohja on tehty Heirolin vuokaan, jonka halkaisija on 28 cm. Tein kolme pohjaa: ensimmäisen kahdeksan munan tein tilavuusmitoilla. Sepä ei mahtunutkaan vuokaan, vaan kuohui yli :( Ei muuta kuin uutta pohjaa tekemään ja uunia pesemään, kun en hoksannut laittaa paperia alle. Seuraavan pohjan tein jälleen tilavuusmitoilla, mutta laitoin vain seitsemän munaa. Nyt taikina mahtui vuokaan, kohosi tasaisesti eikä lätsähtänyt. Vielä halusin kokeilla, sopiiko vuokaan omalla ohjeellani tehty kahdeksan munan pohja. Sepä mahtui. Luultavasti syy on se, että tilavuusmitoilla tehdyssä pohjassa on yksinkertaisesti enemmän taikinaa, koska siihen laitetaan enemmän sokeria ja jauhoja kuin desimitoilla tehtyyn pohjaan.

Tämä kolmas pohja ei kuitenkaan onnistunut täysin, sillä niin kuin usein käy desilitroissa mitatussa pohjassa, se ei kohonnutkaan tasaisesti, vaan jäi vinoksi. Rakenne tässä pohjassa on mielestäni parempi kuin tilavuusmitoilla tehdyssä, kuohkea ja pehmeä. Tilavuusmitoilla tehty pohja on tiiviimpi, mutta onnistuu varmemmin.

Kostutin kakun vaniljamaidolla. Täytteenä oli Hellapoliisin mustikkamoussea ja valkosuklaamousse.

Mustikkamousse

1 prk Flora Vanillaa (laitoin Vispiä)
1 prk Sunnuntai Vanilja tuorejuustoa
4-5 dl mustikoita
0,5 - 1dl sokeria
6 liivatelehteä
tilkka vettä

Valkosuklaamousse

1 prk Flora Vanillaa
200g Sunnuntai Vanilja tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
200 - 260g valkosuklaata (laitoin 200g)
(sokeria)
6 liivatelehteä
1 dl vettä tai kahvia (laitoin 0,5 dl vettä)

Valmista mousset näin: Laita liivatteet likoamaan runsaaseen, kylmään veteen. Vaahdota kerma, lisää joukkoon tuorejuusto. Soseuta mustikat ja lisää seokseen. Lisää sokeri. Valkosuklaamoussea varten sulata suklaat varovasti mikrossa välillä sekoittaen. Lisää seokseen. Laita sokeria, jos haluat. Liuota liivatteet tilkkaseen kuumaa vettä, anna jäähtyä hetki ja kaada ohuena nauhana seokseen koko ajan sekoittaen.

Kakun täyttökin oli kommelluksia täynnä. Ensin pelkäsin kostuttaneeni pohjaa liikaa. Täytettä tuli runsaasti, eikä kakkut ollut mahtua vuokaan. Siksi tein mustikkamoussea vain puolikkaan annoksen. Kun olin pakannut jo kakun jääkaappiin, tulin kuitenkin katumapäälle ja tein toisen puolikkaan annoksen mustikkamoussea, nostin jo kostutuksesta pehmenneen päällimmäisen kakkulevyn pois ja kaadoin mousset vuokaan. Onneksi tein toisen annoksen moussea, koska siinä tehdessäni sattumoisin huomasin, että kupin pohjalle olivat jääneet ensimmäisen annoksen liivatteet! Laitoin vielä kaksi liivatelehteä lisää tähän toiseen annokseen. Kakusta tuli melko korkea, sain onneksi pelivaraa laittamalla toisen irtopohjavuoan renkaan oman vuokani jatkoksi. Lisärengas oli hiukan pienempi, joten se meni hyvin alimmaisen vuoan reunan sisäpuolelle.

Koko yön näin painajaisia, kuinka avatessani jääkaapin mustikkamousset valuvat pitkin hyllyjä ja kakku itsessään on hajonnut liiallisen kostutuksen takia :) Mutta aamulla kun kurkistin vuokaan, kakku oli hyytynyt ja pysyi kasassa :)

Tältä kakku näytti sisältä.

1453332.jpg

Vaikka tuntui, että kostutin kakun melko reippaalla kädellä, se ei kuitenkaan ollut liian kostea, vaan itse asiassa olisi voinut olla vieläkin kosteampi. Pohja imee aika paljon kosteutta, ja kun yön aikana kosteus vielä tasaantuu, niin täytyisi laittaa aika paljon nestettä, että kakusta tulisi liian vetinen.

Valkosuklaamousse vie kyllä kielen mennessään :)